Eesti Korteriühistute Liidu juht: Euroopas on algamas renoveerimislaine

26.02.2020

Eesti Korteriühistute Liidu teade
26.02.2020

Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) juhatuse esimees Andres Jaadla kirjutab liidu ajakirjas Elamu, et Euroopas on algamas renoveerimislaine, millest tõuseb kasu ka Eestile.

„Mullu aasta lõpul esitletud Euroopa roheleppe üheks olulisemaks prioriteediks saab üle-euroopaline hoonete renoveerimise programm, mille eesmärk on tõsta nende energiatõhusust,“ vahendas Jaadla, kes kuulub ka Euroopa elamuorganisatsiooni Housing Europe’i juhatusse.

Jaadla sõnul rõhutatakse kokkuleppes vajadust tagada ühest küljest eluasemete energiatõhusus ja teisalt taskukohasus. „Ollakse veendumusel, et renoveerimine kahandab energiaarveid ja vähendab kütteostuvõimetust, samuti elavdab ehitussektorit ning annab võimaluse toetada ettevõtlust ja luua kohalikke töökohti.“

Renoveerimislaine nõuab aga suuri investeeringuid ja täiendava raha suunamist kliimaeesmärkide saavutamise meetmetesse. “See loob ka Eesti korteriühistutele lootustandva tulevikuvaate – kuigi viimastel aastatel on Eestis korterelamuid toetusmeetmete abiga tublisti renoveeritud ja Eesti korteriühistud oma renoveerimisaktiivsusega Euroopas esirinnas, siis praegune tempo, umbes 1% elamufondist aastas, pole 2050. aastaks võetud ambitsioonikate kliimaeesmärkide saavutamiseks siiski piisav. Tuhanded korterelamud Eestis ootavad uut hingamist, riiklike ning üleeuroopaliste toetuste abi on hoonete rekonstrueerimisel ülimalt oluline,” rõhutas Jaadla.

TAUST: Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse ning juhib samuti üleminekuriikide toetamiseks ellukutsutud erakorralist töörühma. Alates 2016. aastast on EKÜL ÜRO elamumajanduse harta keskus, mille põhitegevuseks on eluasemevaldkonna toetamine riikides, kus elamureformid veel ettevalmistamisel.

 

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit
www.ekyl.ee

Kõneisik:
Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel: +372 520 3987
E-mail: andres.jaadla@ekyl.ee