Korteriühistud kutsuvad üles: märka naabrit ja tarbi targalt!

15.03.2020

Eesti Korteriühistute Liidu teade
15. märts 2020

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) kutsub kõiki korteriühistutes olevaid inimesi märkama oma naabreid ning neid vajadusel abistama. “Koroonapandeemia paneb meid tõsiselt kogukonnana proovile. See tähendab, et peame iseenda heaolu kõrval märkama neid, kes võivad jääda abita,” rõhutas Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla. Ka Euroopa elamuorganisatsioon Housing Europe on rõhutanud olukorra tõsidust ning kutsunud üles üksteist abistama.

Koroonaviiruse haigus Covid-19 ohustab enim vanemaealisi ja nõrgenenud immuunsüsteemiga inimesi. EKÜL juhatuse liikme Urmas Mardi sõnul on oluline haigus neist võimalikult eemal hoida. “Kindlasti võiks välja selgitada, kas majas elab abi vajavaid inimesi, püüda neid toimuvaga kursis hoida ja aidata,” soovitas Mardi. Et eakad, keda haigus ohustab, ei peaks minema poodi või apteeki, võiks uurida, kas neil on lähedasi, kes saavad vajadusel toitu või ravimeid tuua. “Kui majas on noori ja terveid inimesi, kes on vajadusel nõus naabrit aitama, võiks vahendada ka nende kontakte. Samuti võiks vahendada kohaliku omavalitsuse sotsiaalosakonna kontakte ja selgitada vanemaealistele, kes pole nutiasjades nii kodus, toidukaupade ja toidu kulleriga kojutellimise võimalusi. Nüüdseks on juba ka kontaktivaba kojutellimise võimalus, nii et kulleriga kokku puutuma ei pea,” rääkis Mardi. Kõige hullem on tema sõnul olukord, kus inimesed kaotavad paanikas pea ning jäävad abita. “Eriolukorras pole kohta valehäbil, me kõik sõltume täna üksteisest. Oluline on, et jälgiksime eriolukorra juhtide, Terviseameti, PPA jt. ametkondade teateid ja käituksime vastavalt,” pani Mardi elanikele südamele.

EKÜL juhatuse esimees Andres Jaadla pani inimestele südamele, et varumishulluses ei tarbitaks ülearu. “Kui üks inimene haarab endale poeriiulilt viis leivapätsi ja tema kõrval hakkab teine inimene nutma, sest jäi leivata, siis on midagi väga valesti,” nentis Jaadla. “Kaubandusketid ja eriolukorra juhid on korduvalt kinnitanud, et toidukaupade puudust pole karta. See tähendab, et osta tuleks ikka ainult niipalju kui ära tarbitakse,” rääkis Jaadla, kes juhib ka EKÜL programmi “Väärtustades toitu”. Kriisiolukorraks soovitab Jaadla soetada ainult kauasäilivaid toidukaupu ja seda ka mõistlikkuse piires. “Paljudel puuduvad kodus suurema toidukoguse õigeks säilitamiseks vajalikud tingimused ja riknenud toiduained rändavad prügikasti. Ometi on sellesama toidu tootmiseks kulutatud väärtuslikku ressurssi,”nentis ta. “Toidu ülejääke võiks jagada nendega, kel nappus käes. “Käitume kogukonnana mõistlikult ja aitame üksteist, võiks olla raske aja moto,” märkis ta.

TAUST: Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse ning juhib samuti üleminekuriikide toetamiseks ellukutsutud erakorralist töörühma. Alates 2016. aastast on EKÜL ÜRO elamumajanduse harta keskus, mille põhitegevuseks on eluasemevaldkonna toetamine riikides, kus elamureformid veel ettevalmistamisel.

 

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit
www.ekyl.ee

Kõneisikud:

Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel: +372 520 3987
E-mail: andres.jaadla@ekyl.ee

Urmas Mardi, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige, õigusosakonna juhataja
Tel: 372 50 15077
E-mail: urmas.mardi@ekyl.ee

Kaasrahastab Euroopa Liit