Parkimiskohtade nappus kimbutab pealinna korteriühistuid järjest enam

18.11.2020

18. november 2020
Eesti Korteriühistute Liidu teade

EKÜL hiljutisest veebiküsitlusest selgus, et iseäranis Tallinna ja Harjumaa korteriühistutele teeb autode parkimine korrusmajade juures jätkuvalt suurt peavalu.

EKÜL viis sügise hakul läbi veebiküsitluse korteriühistute parkimiskorralduse teemal, et kaardistada ühistute parkimisprobleeme ning hinnata, mis vajab täna selles valdkonnas kõige enam tähelepanu. „Küsitlusest selgus, et suurim on parkimisprobleem Tallinna ja Harjumaa korteriühistutel,“ märkis Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla.

Olulisemateks parkimisprobleemideks ühistute jaoks on tema sõnul parkimiskohtade puudus ühistu liikmetele ja võõraste autode parkimine korteriühistu parkimisalal. „Samas tuli vastusest välja, et parkimisküsimust peetakse ühistutes ainult autoomanike mureks, mitte kõigi korteriomanike probleemiks,“ selgitas Jaadla.

Ühistujuhid näevad Jaadla sõnul puudusena vajaliku õigusraamistiku puudumist, mis annaks ühistule õiguse oma maal võõraste autode parkimist korraldada. „ Enamasti ei ole parkimiskorralduse probleemide puhul ühistu jaoks põhjuseks rahapuudus, vaid asjaolu, et parkimiskohti lihtsalt pole kusagilt võtta,“ nentis ta.

Ühistud, kellel on olnud võimalus midagi parkimise osas ette võtta (tõkkepuude, joonte, liiklusmärkide ja tähiste paigaldamine), on seda võimalust Jaadla sõnul kas juba kasutanud või tegelevad sellega. „Suurema probleemi ees on ühistud, kelle enda tegevusest parkimiskorraldus ei parane: näiteks asub parkla asub linna maal või on ühisparkla naabermajadega, maja parklast on läbipääs ühiskondlike hoonete juurde vms,“ rääkis ta.

Tallinna ühistud ootavad Jaadla sõnul linnalt abi ja koostööd parkimise paremaks korraldamiseks, sh romude äraveoks, aga ka abi naaberühistute vaheliste parkimiskonfliktide lahendamisel. „ Kuigi enamik ühistuid vastas, et nad oleks valmis teostama kontrolli parkimisreeglite täitmise üle, nähakse paljudel juhtudel lahendust ühistu raha eest parkimist kontrolliva firma palkamises,“ selgitas Jaadla. Tema sõnul selgus ka küsitlusest, et korteriühistud ei soovi parkimiskohtade võõrastele autodele andmisega tulu teenida, pigem soovitakse kohti hoida oma maja elanikele ja külalistele.

TAUST: Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse ning juhib samuti üleminekuriikide toetamiseks ellu kutsutud erakorralist töörühma. Alates 2016. aastast on EKÜL ÜRO elamumajanduse harta keskus, mille põhitegevuseks on eluasemevaldkonna toetamine riikides, kus elamureformid veel ettevalmistamisel.

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit
www.ekyl.ee

 

Kõneisik:
Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel: +372 520 3987
E-mail: andres.jaadla@ekyl.ee