Korteriühistud ja Tartu linn investeerivad kortermajade parklate korrastusse miljon eurot

07.06.2021

Eesti Korteriühistute Liidu teade
7. juuni 2021

Leevendamaks parkimisprobleeme korrusmajade ümbruses on Tartu linn korteriühistutele toetusega appi tulnud ja üheskoos investeeritakse tänavu majaümbruse asfalteerimisse, juurdepääsuteede ja parkimisala korrastusse miljon eurot, vahendas Lõuna-Eesti korteriühistute foorumil Tartu abilinnapea Raimond Tamm.

Tamme sõnul saavad korteriühistud selleks linnalt kuni 50% toetust ja ühistuid, kes seda mullu taotlesid ning kelle majade juures tööd tänavu algavad, oli erakordselt palju. „Välja jagatud toetusraha summa on kõigi aegade suurim, pool miljonit eurot ja kui korteriühistute omaosalus sinna juurde panna, läheb kokku vähemalt miljon eurot parkimisalade korrastamisele ja laiendamisele ning juurdepääsuteede uuendamisele,“ rääkis abilinnapea, kes tutvustas foorumil ka edukat pilootprojekti, tasulise parkimisala rajamist Annelinna korruselamute vahelise parkimiskitsikuse leevendamiseks. Kõnealuse projekti puhul kandis kolme kortermaja esise parkimisala laiendamise ning juurdepääsuteede uuendamisega seonduvad kulud linnavalitsus ning korteriühistutele kulusid ei tekkinud. Lisandunud parkimiskohtade baasil moodustati tasuline parkimisala, millelt teenitav tulu aitab linnal osaliselt tehtud kulusid katta.

Parkimine kortermajade juures on Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liikme ja Lõuna-Eesti büroo juhi Dagmar Mattiiseni sõnul korteriühistute suur mure. „See on väga valus teema, eriti Tartu magalarajoonis Annelinnas,“ hindas Mattiisen. „See pole rajatud nii, et igal korteril oleks autokoht ja jääda lootma sellele, et kõik inimesed hakkaks jalgrattaga sõitma, pole samuti võimalik. Ühistud ja kohalik omavalitsus võiks siin seljad kokku panna ja asuda tulevikus rajama mitte ainult parklaid, vaid ka parkimismaju.“

Tartus toimus möödunud nädalavahetusel Lõuna-Eesti korteriühistute XIX foorum. „Üle hulga aja oli hea kolleegidega kokku tulla ja rääkida olulistel teemadel – renoveerimisest, küttekulude kokkuhoiust, parkimisest korrusmajade juures, aga ka Päästeameti muutunud nõuetest,“ vahendas Dagmar Mattiisen.

TAUST: Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse ning juhib samuti üleminekuriikide toetamiseks ellukutsutud erakorralist töörühma. Alates 2016. aastast on EKÜL ÜRO elamumajanduse harta keskus, mille põhitegevuseks on eluasemevaldkonna toetamine riikides, kus elamureformid veel ettevalmistamisel.

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit www.ekyl.ee