Enne kui ära viskad – vaata, mida toiduülejääkidega teha saab!

15.02.2022

Eesti Korteriühistute Liit
15.02.2022

Enne, kui toiduülejäägid biojäätmete konteinerisse viia, tasuks need maksimaalselt ära kasutada. Eesti Korteriühistute Liit annab teavituskampaanias „Sorteeri biojäätmeid oma korteris!“  paar head nõuannet toidujääkide taaskasutuseks – nii ei lähe toitu raisku ning biojäätmete anum ei saa üleliia kiiresti täis.

Kuivanud sai: krutoonideks või riivsaiaks

Piserda veidi kuivanud saiaviile kergelt õliga,  lisa maitse järgi maitseaineid ning kuivatatud ürte ning küpseta ahjupannil umbes 10 minutiga krõbekuldseks. Lõika saiatükkidest u 1 cm suurusteks kuubikud või jahvata köögikombainiga riivsaiaks.

Kontidest puljong

Linnulihaprae (ahjukana, hane- või pardipraad) kontidest saab koos juurviljadega keeta maitsva puljongi.

Banaanikoored poleerivad

Banaanikoore siseküljega peaks saama läikima lüüa nahkesemed, aga ka kroomitud pinnad või hõbeda, tuleb ainult pärast pind kuiva rätikuga üle käia. Magneesiumi- ja kaaliumirikkaid banaanikoori kasutatakse mõnel juhul ka väetisena – näiteks rooside ja teiste õitsvate taimede kasvumulda segatuna peaks nad taimele jõudu andma.

Munakoored väetavad

Munakoortest saab teha taimedele väetise. Jahvata 1-2 muna koored võimalikult peeneks pulbriks ning leota 1 liitris vees 12 tundi – kurna vedelik läbi sõela ja kasta selle kaltsiumirikka vedelikuga oma toataimi. Koorepuru võid ka taime ümber riputada – aias hoiavad purustatud munakoored teod ja nälkjad taimedest eemal.

Kartulikoored puhastavad

Roostevabast terasest pinna või toidunõude puhastuseks pole eraldi puhastusvahendit tarviski: selle töö teevad kenasti ära tärkliserikkad kartulikoored. Hõõru puhastatavat pinda kartulikoore siseküljega, pese ja kuivata.

Kohvipaks: kosmeetikavahend, kodupuhastaja ja taimede kosutaja

Kõige tuttavam ülejääk, millel on hulk erinevaid taaskasutusvõimalusi, on kahtlemata kohvipaks. Valmista sellest näiteks kodune keemiavaba kehakoorija: sega kohvipuru vähese oliivõliga ühtlaseks massiks, määri masseerivate liigutustega probleemsetele kohtadele ning lase 20 minutit mõjuda, pärast pese korralikult maha.

Rahvatarkuse kohaselt peaks kohvipaks aitama eemaldada randid vaasidelt: aseta vaasi paar lusikatäit kohvipaksu, vala peale kuuma vett, raputa ja lase vähemalt tund aega seista. Pärast pese vaas puhtaks. Ka kõrbenud pannid-potid ning grilli peaks kohvipuruga töötlemine aitama puhtaks saada – määri kohvipaksuga kokku, lase veidi seista ja pese ning kuivata.

Fosfori ja kaaliumirikas kohvipaks tõstab pinnase happelisust ning annab taimedele väge, seda võib segada mullaga ja nii paari-kolme sentimeetrise kihina taime ümber kobestada.

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) alustas mullu ka teavituskampaaniat „Sorteeri biojäätmeid oma korteris!“. Teavituskampaania eesmärk on suurendada kortermajades elavate tarbijate teadlikkust biojäätmete vähendamise võimalustest ja parandada oskusi biojäätmeid liigiti koguda. Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetatud projekti raames õpetatakse kortermajades elavatele leibkondadele just kortermaja oludesse sobivaid praktilisi oskusi biojäätmete kogumiseks ning juhitakse nii kortermajade elanike kui ka laiema avalikkuse tähelepanu biojäätmete liigiti kogumisega seotud säästvale keskkonnakasutusele ja rahalisele säästule.

TAUST: Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse ning juhib samuti üleminekuriikide toetamiseks ellukutsutud erakorralist töörühma. Alates 2016. aastast on EKÜL ÜRO elamumajanduse harta keskus, mille põhitegevuseks on eluasemevaldkonna toetamine riikides, kus elamureformid veel ettevalmistamisel.

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit www.ekyl.ee