DrOp projekti partnerid kohtusid Matera linnas Itaalias

17.05.2023

10.-11. mail 2023 osalesid Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla ning liidu välissuhete ja projektide juht Anu sarnet rahvusvahelise koostööprojekti “drOp” töökohtumistel, mille võõrustajaks oli seekord projekti partnerlinn Matera Itaalias.

DrOp projekt seob elamukvartalite renoveerimise ja nende ligipääsetavuse parandamise uuenduslike digitaalsete lahenduste, elanike koosloome, sotsiaalse innovatiooni ja kohaliku majandusarenguga. Projekti põhieesmärk on tervikliku renoveerimismetoodika väljatöötamine, mille abil kujundada linnalised asumid kaasavateks nutikateks linnaosadeks.

Projekti partneriteks on organisatsioonid ja omavalitsused Eestist, Itaaliast, Hispaaniast ning Euroopa elamuorganisatsioonide ühendus Housing Europe. Projekti pilootpiirkondadeks on Elva vald Eestis, Santa Ana linnaosa Ermuas Hispaanias ning Matera linn Itaalias. Eesti Korteriühistute Liit toob koos teiste Eesti partnerite, Balti Uuringute Instituudi ja Elva vallaga projekti Eesti elamuvaldkonna ekspertteadmised ning elanike kaasamise mudelid.

Kohtumisel arutati seni läbiviidud pilootpiirkondade elanike, olemasolevate ressursside ja vajaduste analüüsi tulemusi ning mitmes töötoas alustati edasiste tegevuste strateegilit planeerimist.

Matera on Euroopas silmapaistvaks näiteks ühe linna täielikust taassünnist. 1950. aastatel äärmiselt viletsate elamistingimuste tõttu Itaalia häbiplekiks kutsutud Matera vanalinn, kust toona tuli inimestel sundkorras lahkuda uutesse elamupiirkondadesse, on täna tunnistatud UNESCO maailmapärandi hulka kuuluvaks. 1950-60ndatel ehitatud kortermajade kvartalid, kuhu inimesed ümber asusid, on aga tänaseks vananenud ning otsimas oma uut identiteeti.

2019. aasta Euroopa kultuuripealinn Matera on leidnud lahenduse elukeskonna uuendamiseks ja elanike kaasamiseks just läbi kultuuri. Osalejatele tutvustati edukaid kogemusi arhitektuurse väärtuseta ruumide muutmisel kodanikele ja kunstnikele ligipääsetavaks ruumiks, kogukonna ooperit kui sotsiaalse innovatsiooni tööriista ning unistuste ja ideede inkubaatorit, mis võimaldab külastajatel jagada ja katsetada oma ideid kogukonnaga.

DrOp orojekti kohta saab täpsemalt teada kodulehelt: https://drop-project.eu/

DrOp Eesti partnerid

DrOp projekti partnerid

Matera vanalinn – Sassi