Kasulikud taimed kortermaja juurde

20.05.2023

Eesti Korteriühistute Liit on partneriks Tallinn – Euroopa roheline pealinn 2023 tegevustes, kus jagame programmis “Keskkonnatark korteriühistu” ühistutele nõu ja praktilisi oskusi, kuidas ühiselt luua keskkonnasõbralikku linna. Seekordne nõuanne on kasulikest taimedest meie kortermajade juures.

Mõned taimed on mitte ainult silmale ilusad vaadata, vaid teevad head ka meie tervisele ning maitsevad hästi. Lisaks meelitavad need ligi kasulikke putukaid, näiteks mesilasi ja liblikaid – rikastage nii inimeste kui ka kasulike linnaputukate toidulauda ja lisage neid ka kortermaja haljastusse.

MELISS vajab päiksesepoolsemat kasvukohta, meelitab samuti oma aroomiga ligi kasulikke putukaid ning pakub rohkesti kasutusvõimalusi nii köögis kui ka rahvaravis- aitab vähendada stressi, toob hinge rahu ja kosutab und.

MÜNT tunneb end päikselises kuni poolvarjulises kasvukohas hästi ning pakub lisaks meeldivale aroomile kasutust nii köögis kui rahvaravis. Aitab näiteks kõhuvalu ja iivelduse korral, mõjub valuvaigistavalt ja rahustavalt.

LAVENDEL täidab õue lisaks silmailule ka võrratu aroomiga, meelitades ligi liblikaid ning mesilasi ja peletades kahjureid – näiteks ei meeldi selle lõhn sääskedele. Kasutusvõimalusi on sel rohekesti nii köögis kui ka ravimtaimena, vähendab stressi ja toob hea une.

KUMMEL rõõmustab silma oma valgete lehtede ja kollase südamikuga, kuid maitseb hästi ka mesilastele, kuid kummeliõitest tehtud tee mõjub valuvaigistavalt ning vähendab põletikku, rahustab ning soodustab seedimist.

RAUDÜRT on oma värviliste õitega inimestele kena vaadata, tõmbab aga ligi nii mesilasi kui ka liblikaid. Rahvaravis on raudürdil rahustav, toniseeriv ja antibakteriaalne toime.

Veel nõuandeid leiad Kodusolemine lehelt.