Korteriühistus peab olema valmis kompromissideks

07.08.2023

Eesti Korteriühistute Liidu teade
7. august 2023

Eesti Korteriühistute Liidu õigusosakonna juhataja  Urmas Mardi sõnul tuleb korteriühistus olla valmis teiste korteriomanikega kokku leppima. „See tähendab, et leitakse ühiselt lahendus, mis on kortermajale parim, isegi kui selleks tuleb oma nõudmistes järeleandmisi teha,“ selgitab mitu aastakümmet korteriühistutele õigusnõu jaganud Mardi.

Korteriühistute juhid üle Eesti kogunevad sel nädalal, 10.-11. augustil Saaremaale Kuressaarde suveülikooli, kus põhitähelepanu õigusküsimustel, renoveerimisel ning korteriühistu kommunikatsiooniprobleemidel. Kõik kolm kipuvad  Mardi sõnul olema aga omavahel tihedalt seotud. „Suhtlemisel ja selgitustööl on korteriühistus ülioluline roll,“ rõhutab Mardi. „Iseäranis renoveerimisotsused, mis eeldavad paljudel juhtudel sadadesse tuhandetesse, isegi miljonitesse eurodesse ulatuvaid laene, tuleb korteriomanikega läbi rääkida, et inimestel ei jääks tunnet, justkui oleks otsused tehtud neid arvestamata,“ rõhutab Mardi.

Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimehe Andres Jaadla hinnangul ongi renoveerimine heaks näiteks korteriühistu toimimisest. „Juhatusel on muidugi väga suur roll selles, kuidas majas asjad liiguvad,“ rõhutab Jaadla. Ent murekohaks on põlvkondade vaheldumine ning aastakümneid ametis olnud aktivistide lahkumine. „Põlvkond, kes 90ndatel ametisse asus, on täna juba soliidses pensionieas ning ei ole aus eeldada, et nad teeks seda tööd veel paarkümmend aastat,“ räägib Jaadla. Probleemiks on ka asjaolu, et enamik ühistujuhte  teeb seda tööd õhinapõhiselt, tasuta või  kõigest sümboolse tasu eest. „Samas töömaht kogu aeg kasvab, samuti tuleb end pidevalt täiendada, et muutustega kursis olla,“ räägib Jaadla.

Eesti Korteriühistute XVII Suveülikool toimub 10.-11. augustil 2023 Asa Spa Hotellis Kuressaares. Ajakirjanikud on oodatud suveülikooliga tutvuma, kava saab näha siit:
https://www.ekyl.ee/koolitused/eesti-korteriuhistute-xvii-suveulikool/

TAUST: Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse. Samuti on liit partneriks BuildEST projektis, mis toob kokku erinevate osapoolte teadmised ja kogemused elamufondi rekonstrueerimiseks.

 

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit www.ekyl.ee

Kõneisik:
Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel: +372 520 3987
E-mail: andres.jaadla@ekyl.ee