5 nippi, et köök toidujääkidest priiks saada

01.03.2019

Blogija ning nõuanderaamatu “Zero Waste Küche” autor  Sophia Hoffmann annab nõu, kuidas toidujäätmete hulka koduköögis vähendada, et ühel päeval nullkuluni jõuda.

Osta vähem

Soovitatav kogus oleks toidupoes osta niipalju, kui üks inimene kanda jõuab ehk umbes niipalju, kui mahub tekstiilist poekotti. Koju jõudes tuleks toit kohe ära sorteerida: kiiresti riknev kraam nagu marjad vms. kohe söömiseks, püreeks või sügavkülma, ülejäänud asjad lähipäevil tarvitamiseks.

Vaata, et üle ei jääks

Mida ise ära ei tarvita, jaga teiste inimestega – paku näiteks sõpradele või naabritele. Või siis pane sügavkülma – mõnest ülejäägist saad hiljem teha näiteks suppi vms. Ka leivad, saiad ja koogid saad vajadusel sügavkülmutada.

Tee kappides inventuur

Kodumajapidamises kipub ikka köögikappides leiduma “igaks juhuks” või sooduspakkumistega ostetud kuivaineid ja muud kauasäilivat. Ära hoia neid igaks juhuks , tarvita ikka “kõlblik kuni” vahemikus ära.

Kokka loovalt

Ära ole retseptides kinni, vaid tee külmkapp lahti ja asu loovalt kokkama. Ära põe, kui sul mõnda retseptis olevat asja kodus ei leidu – äkki annavad mõned teised toiduained kokku sobitades uue ja huvitava maitse? Just loovast lähenemisest on sündinud paljud toiduklassikud.

Kasuta maksimaalselt

Püüa näiteks juurviljad maksimaalselt ära kasutada, lehtedest juurikani. Grillkana kontidest saad aga maitsva puljongi keeta – võimalusi jagub!

Vaata ka:
Projekt Väärtustades toitu
Nõuanded targale tarbijale EKÜL toidunipid