Lihavõtted ukse ees: kuidas saada maitsvad munad?

18.04.2019

Palmipuudepüha selja taga, käimas on lihavõttenädal: õige aeg  kõnelda veidi munadest!

Pärast ostmist tuleks munad ikka külmkappi panna, nii säilivad nad kõige paremini. Kui aga külmkapiust sagedasti sulged ja avad, siis oleks parem, kui jätad munad kaanega munakarpi – siis ei pääse valgus ligi munas leiduvaid vitamiine hävitama. Ja sibulate või vürtsikate toitudega ei tohiks mune ka koos hoida, ikka selleks, et võõrad maitsed munasse ei imbuks.

Munakoor on kaetud poore sulgeva liimja kaitsekihiga – kutiikulaga, mistap ei tohiks neid enne külmkappi panemist pesta. Otse külmkapist keeduvette ei maksaks mune aga samuti tõsta, nii võivad koored kergelt puruneda – võiks lasta munadel ikka toatemperatuuril veidi temperatuurivahetusega kohaneda.

Kes aga plaanis lihavõtteks talunikult värsked munad osta, võiks neil siiski 4-5 päeva seista lasta – selle ajaga maitse intensiivistub ja just nii saad parimad täidetud munad või munavõi!

Vaata ka:
Projekt Väärtustades toitu
Nõuanded targale tarbijale EKÜL toidunipid