Eesti Korteriühistute Liit üllitas tasuta käsiraamatu ja märkmiku toidu säästlikumaks tarbimiseks

09.03.2019

Eesti Korteriühistute Liit
Pressiteade
09.03.2019

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) osaleb projektis “Väärtustades toitu”. See on osa koostööprojektist „Global learning approach on food waste in non-formal education“, mis viib kuues Euroopa partnerriigis ellu tarbijatele suunatud maailmahariduse programmi ja kampaania toidu säästliku tarbimise toetamiseks.

Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimehe Andres Jaadla sõnul on nüüd projektipartnerite koostöös kokku pandud “Väärtustades toitu” märkmik ja käsiraamat EKÜL kodulehel ka eesti keeles tasuta allalaadimiseks saadaval. Märkmik kutsub söögitegemisele värsket pilku heitma, menüüd koostama ja toitu säilitama, vältimaks raiskamist. Käsiraamat jagab selgitusi selle kohta, milles seisneb toidujäätmete probleem, milline on raisatud toidu globaalne mõju ja seal leidub väärtuslikke näpunäiteid, kuidas saaksime kodus vähem toitu raisata. “Oleme alati rõhutanud säästliku tarbimise olulisust igas valdkonnas,” märkis Jaadla.

EKÜL jagab jätkuvalt nippe säästlikumalt tarbimiseks ka oma kodulehel ning EKÜL lehel Facebookis. Rohkem nippe ja informatsiooni: http://ekyl.ee/projektid/vaartustadestoitu/tutvustus/

Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit: www.ekyl.ee

Lisainfo:
Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel: +372 520 3987


5 nippi, kuidas saada köök toidujääkidest priiks

Osta vähem

Soovitatav kogus oleks toidupoes osta niipalju, kui üks inimene kanda jõuab ehk umbes niipalju, kui mahub tekstiilist poekotti. Koju jõudes tuleks toit kohe ära sorteerida: kiiresti riknev kraam nagu marjad vms. kohe söömiseks, püreeks või sügavkülma, ülejäänud asjad lähipäevil tarvitamiseks.

Vaata, et üle ei jääks

Mida ise ära ei tarvita, jaga teiste inimestega – paku näiteks sõpradele või naabritele. Või siis pane sügavkülma – mõnest ülejäägist saad hiljem teha näiteks suppi vms. Ka leivad, saiad ja koogid saad vajadusel sügavkülmutada.

Tee kappides inventuur

Kodumajapidamises kipub ikka köögikappides leiduma “igaks juhuks” või sooduspakkumistega ostetud kuivaineid ja muud kauasäilivat. Ära hoia neid igaks juhuks , tarvita ikka “kõlblik kuni” vahemikus ära.

Kokka loovalt

Ära ole retseptides kinni, vaid tee külmkapp lahti ja asu loovalt kokkama. Ära põe, kui sul mõnda retseptis olevat asja kodus ei leidu – äkki annavad mõned teised toiduained kokku sobitades uue ja huvitava maitse? Just loovast lähenemisest on sündinud paljud toiduklassikud.

Kasuta maksimaalselt

Püüa näiteks juurviljad maksimaalselt ära kasutada, lehtedest juurikani. Grillkana kontidest saad aga maitsva puljongi keeta – võimalusi jagub!

Loe projekti “Väärtustades toitu” kohta lähemalt siit: https://www.ekyl.ee/projektid/vaartustadestoitu/tutvustus/

Kaasrahastab Euroopa Liit