Korteriühistud loodavad, et riiklik rekonstrueerimise strateegia toob kindluse renoveerimistoetuste osas

14.07.2020

Eesti Korteriühistute Liidu teade
14.07.2020

Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimehe Andres Jaadla sõnul tervitavad korteriühistud pikaajalise rekonstrueerimise strateegia sündi. „Loodetavasti loob see igati vajalik alusdokument, mille põhjal plaanitakse aastaks 2050 renoveerida umbes 54 miljonit ruutmeetrit olemasolevat hoonefondi, korteriühistutele hädavajaliku kindluse rekonstrueerimistoetuste jätkumise osas, mille eest on ühistud aastaid võidelnud,“ märkis Jaadla.

Jaadla sõnul näitab strateegia, et olemas on poliitiline tahe ja prioriteedid paigas ning see peaks edaspidi aitama vältida hüplikkust toetuste osas. „Kui toetusrahad kord kasvavad, siis jällegi kahanevad drastiliselt, pole korterühistutel kindlust, kas selleks ajaks, kui hoone rekonstrueerimiseks vajalik ettevalmistus tehtud, toetust saab või mitte. Tuleb meeles pidada, et maja tervikrenoveerimine on keeruline protsess, mille ettevalmistus võtab paar aastat aega,“ märkis Jaadla.

Jaadla hinnangul on  Eesti korteriühistud tublid ja renoveerimisega eeskujuks kogu Euroopas, kuid ilma riiklike toetusteta keerulises olukorras. „See puudutab eeskätt tervikrenoveerimist, mis on vägagi kulukas, kuid nii energiatõhususe kui ka tervisliku sisekliima osas siiski parim lahendus. Praegu on aastas korda saanud umbes 1% Eesti elamufondist, mida on siiski väga vähe. Loodetavasti läheb nüüd, kus strateegia on kinnitatud, olukord paremaks ning vähemalt 3% elamufondi rekonstrueerimine ei tundu enam kättesaamatu eesmärgina,“ nentis Jaadla.

TAUST: Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse ning juhib samuti üleminekuriikide toetamiseks ellukutsutud erakorralist töörühma. Alates 2016. aastast on EKÜL ÜRO elamumajanduse harta keskus, mille põhitegevuseks on eluasemevaldkonna toetamine riikides, kus elamureformid veel ettevalmistamisel.

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit
www.ekyl.ee

Kõneisik:
Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel: +372 520 3987
E-mail: andres.jaadla@ekyl.ee