Koolitus

Konverents “Digitaalsed linnad” ja Housing Europe üldkogu Tallinnas, 6.-8.06.2018

Tallinn_Speakers_Poster_new (002)

HOUSING EUROPE ÜLDKOGU TALLINNAS 6.-8.06.2018

6.-8. juunini 2018 leidis Tallinnas aset elamumajanduse tippsündmus – Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe üldkogu, kui esmakordselt saabusid korraga ühisele kokkusaamisele kolm kõige mõjukamat elamuvaldkonna ühendust: Euroopa elamuorganisatsioonide ühendus Housing Europe, ÜRO Euroopa Majanduskomisjoni Elamu-ja Maamajanduskomitee ning Rahvusvaheline Elamukooperatiivide Liit. Üldkogu tõi eesmakordselt Eestisse kokku enam kui 150 elamuvaldkonna tippjuhti ja eksperti üle maailma.

Ülevaateklipp üldkogust

Fotod üldkogust

Housing Europe presidendi mõtted ja ootused enne Tallinna üldkogu ajakirjas “Elamu” 2/2018
Eesti kui Euroopa suunanäitaja

Kolmepäevane kohtumine algas 6. juunil Tallinnas Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe elamumajanduse ad-hoc töögrupi aruteludega muutustest elamumajanduses, kus Eesti tutvustas oma renoveerimiskogemust ning päevakavasse mahtus ka mitme Tallinna innovatiivse projektiga tutvumine. Delegaadid külastasid TTÜ liginullenergiamaja, korteriühistut Vilde 70, VEGA Residentsi ja Tallinna Õpetajate Kodu.

RAHVUSVAHELINE KONVERENTS “DIGITAALSED LINNAD – ELAMISVÄÄRSUS JA TASKUKOHASUS”, 7.06.2018

Neljapäeval 7. juunil toimus Tallinnas Maarjamäel rahvusvaheline konverents „Digitaalsed linnad – elamisväärsus ja taskukohasus“. Konverentsi peakõnelejaks oli tehnoloogiavaldkonna eestkõneleja ja urbanist, endine Nokia disainiosakonna juhataja ning bestselleri “Nutilinna vastu” autor Adam Greenfield. Lisaks Adam Greenfieldile astusid Euroopa elamuvaldkonna tähtsaimal aastakonverentsil üles Arhitektuurikeskuse juht Raul Järg, Eesti majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Jüri Rass, Tallinna abilinnapea Eha Võrk, mitmete Euroopa elamuühenduste esindajad jpt. Osalejaid tervitasid Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe president Cédric Van Styvendael, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo (videotervitus), Tallinna linnapea Taavi Aas ja Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees, Housing Europe juhatuse liige Andres Jaadla.

Konverents kuulus Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva sündmuste programmi.

Konverentsi programm inglise keeles: Conference Brochure

Konverentsi kava eesti keeles: Digitaalsed linnad 070618

Konverents on järelvaadatav siit:

I osa https://www.youtube.com/watch?v=IiTBlOJqbX8

II osa https://www.youtube.com/watch?v=fnfRYFqkcC0

III osa https://www.youtube.com/watch?v=gBBdcvigvQw

IV osa https://www.youtube.com/watch?v=a2ggoQHm_sA

Intervjuu konverentsi peaesineja Adam Greenfieldiga – Eesti Päevaleht 25.06.18
Kirjanik ja urbanist Adam Greenfield: peame õppima üksteisele silma vaatama

EESTI KORTERIÜHISTUTE LIIT JA HOUSING EUROPE TÄNAVAD

Täname toetajaid: Sihtasutus Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Siseministeerium, Tallinna Energiaagentuur ja Tartu Regiooni Energiaagentuur.

Aitäh Tallinna linnale ning Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumile, kes üldkogu korraldamisele nõu ja jõuga kaasa aitasid.

Palju tänu ka üldkogul objektide külastusi korraldada aidanud Tallinna Tehnikaülikoolile, Endover Kinnisvarale ning Tallinna Linnavaraametile.

ÜLDKOGU TAUST

1988. aastal loodud Housing Europe on Euroopa elamuorganisatsioonide ühendus, kuhu täna kuulub 45 liikmesorganisatsiooni 24 Euroopa riigist. Kokku esindavad Housing Europe liikmed 26 miljonit eluaset, mis moodustab 11% kogu Euroopa Liidu elamufondist. EKÜL on Housing Europe liige alates Eesti liitumisest Euroopa Liiduga ning alates 2014. aastast on EKÜL juhatuse esimees valitud ka Housing Europe juhatusse. EKÜL keskendub oma tegevuses Housing Europe liikmena eelkõige korteriühistute huvide esindamisele ning vahendab Balti riikidest ainsa liikmena ka kogu piirkonna elamuvaldkonnas toimuvat.

ÜRO Euroopa Majanduskomisjoni Elamu- ja Maamajanduskomitee (UNECE Committee on Housing and Land Management) on 1947. aastal loodud ÜRO üksus, mis tegeleb ÜRO Euroopa Majanduskomisjoni (UNECE) piirkonna elamumajanduse poliitikate koordineerimisega ja avaldab statistikat ja analüüse ning soovituslikke juhendmaterjale elamumajanduse valdkonnas. UNECE liikmeskonda kuulub 55 riiki.

Rahvusvaheline Elamukooperatiivide Liit (Co-operative Housing International, CHI) on ülemaailmne elamuvaldkonna organisatsioon peakorteriga Kanadas, mille eesmärk on ühendada ja esindada elamuvaldkonnas tegutsevaid kooperatiive ja ühistuid.

TERVITUSED ÜLDKOGU JA KONVERENTSI DELEGAATIDELE

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri tervitus

Elamumajandus on väga oluline teema nii Eestis kui Euroopas ja selle olulisus kasvab. Tahame ju kõik elada ja töötada mõnusas, mugavas ja kaasaegses majas, mis on meie kindluseks, aga oleks ka keskkonnasõbralik ning energiatõhus. Seetõttu on oluline pöörata tähelepanu kaasaegse elukeskkond arendamisele, kus on tervislik sisekliima koos kaasaegse ventilatsiooni, kütte ning muude modernsete lahendustega.

Üle Euroopa kehtestatakse peagi A-energiaklassi ehitusnõuded ning see seab kõiki koduomanikke ja ehitussektorit uute väljakutsete ette. Kuid usun, et just sellised väljakutsed annavad tõuke nutikamate lahenduste välja töötamiseks ning selle tulemusena kerkivad hooned, mis lisaks sellele, et on energiatõhusad on ka väga ägedad majad, kus on mõnus elada ja töötada.

Energiatõhusate majade planeerimises, projekteerimises ja ehitamises saame kõik üksteisele toeks olla ja parimaid praktikaid ning teadmisi jagada. Eestiski panustame kõvasti sellesse, et ehitada tipptehnoloogilisi lahendusi kaasates näidismaju koos teadlaste ja arendajatega.

Uued nõuded hakkavad tavaliselt kehtima uutele ehitistele, kuid ära ei saa unustada ka juba olemasolevaid hooneid, mis pärinevad aastakümnete ja -sadade tagant. Ka nende majade elanikud peavad saama elada kaasaaegses ja mugavas kodus, mis on keskkonna ja rahakoti sõbralik. Kaasaegsete tehnoloogiate kasutamine amortiseerunud elamutes on täna ehk suuremgi väljakutse kui päris uute majade ehitamine.

Üha digitaliseerivas ühiskonnas peame silmas pidama ka ehitusvaldkonna järjest suuremat automatiseerimist ja digitaliseerimist. Nii on Eesti valitsus seadnud digitaliseerimise üheks prioriteettegevuseks ehitussektoris. Meie eesmärk on digitaliseerimise abil kahekordistada Eesti ehitussektori tootlikkust.

Peame tegutsema nutikalt. Targad otsused erasektori investeeringute stimuleerimiseks ja nutikad tehnoloogilised lahendused on elamumajanduse tulevik. Iga riik on eriline ja oma innovatsiooni kogemusega, mistõttu usun, et meil on palju üksteiselt õppida. Teadmiste jagamine ja koostöövõrgustike arendamine tagab meile edu.

Tervitan teid meie ilusas pealinnas, Tallinnas ja loodan, et lisaks võimalusele saada neil päevil ülevaade digitaalsete linnade tänapäevast ja tulevikust, jääb teil aega ka linna peal jalutada ning nautida varasuvist linnaloodust, mis ehitatud hoonestusele tervikliku rohelise raami annavad.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo

urve_palo_esialgne


Tallinna linnapea tervitus

Tere tulemast Tallinna – Euroopa elamupealinna!

Üks saja aasta vanune maja on sama väärikas, kui saja-aastane riik: laotud korralikule vundamendile, kaitstud võimalikult hästi välisjõudude eest, tuult pidavate akende ja kindla katusega.

Eesti 100. juubeliaastal on suur au ja rõõm, et just Tallinn saab ühel suvekuu nädalal kanda Euroopa elamupealinna tiitlit tervitades oma linnas maailma mõjukamaid elamumajanduse ühendusi Housing Europe, ÜRO Euroopa Majanduskomisjoni Elamu- ja Maamajanduskomiteed ning Rahvusvahelist Elamukooperatiivide Liitu.

Tallinn kui Linnapeade pakti algataja on võtnud kindlaks suunaks Euroopa Rohelise Pealinna tiitli, mistõttu on linna fookuses keskkonnasõbralik ja säästlik eluasemepoliitika. Märksõnadeks kaasaegsed, innovaatilised renoveerimislahendused, digitaalsed energiatõhususe otsingud. Säästlikkus ja energiatõhusus läbi alternatiivsete energiaallikate on tulevik. Just äsja avasime koostöös Tallinna Energiaagentuuriga Tallinna linna esimese munitsipaalomanduses oleva kontorihoone katusel asuva päikeseelektrijaama ning see ei jää kindlasti viimaseks.

Õhulist mõttelendu, kodu ja keskkonda hoidvaid ideid tulevikulinnade loomisel!

Taavi Aas

Tallinna linnapea

_DSC7022


EKÜL juhatuse esimehe tervitus

Tervisi tulevikust!

Konverentsil “„Digitaalsed linnad – elamisväärsus ja taskukohasus“ hakkame me rääkima tulevikulinnast – ruumist ja keskkonnast meie ümber, aga mõistagi ka sellest, kuidas meie ise, inimesed, selles toimetame. Kas sõidame või kõnnime, kui palju töötame või puhkame, kas hingame sisse puhast õhku või heitgaase? Millised tehnoloogilised muutused meid ees ootavad ja kuidas muudab see minu, sinu, laste ja vanemate elu?

Muutustest on viimastel aastatel palju kõneldud. Kodu pole enam pelgalt katus pea kohal, vaid ka koht, kus peab olema inimesel tore ja tervislik elada. Pea 700 maja üle Eesti on riiklike renoveerimistoetuste toel astunud uude, tervisliku sisekliima ja energiasäästu ajastusse. Eesrindlikku väikest renoveerimistuhinas Eestit on ka Euroopas tähele pandud ja tunnustatud, meie juures käiakse õppimas nii lähedalt kui ka kaugemalt. Ent ilma tugevate korteriühistuteta, kes rekonstrueerimist eest veaks, läbi ei saa – siingi on Eesti esirinnas, võttes tänavu vastu uue korteriomandi- ja korteriühistuseaduse, millega loodi korteriühistud üle kogu riigi. Eesti 100. sünnipäeval sai meist korteriühistute vabariik. Koos saame hea seista selle eest, et ka 100 aasta pärast oleks meie kodudes hea elada.

Tulevik ei sünni mujal kui siin ja praegu, vastu võetud otsustes ja tehtud tegudes. Vigade eest tuleb meil endil ja järeltulijatel maksta hinda, mis võib osutuda lubamatult kõrgeks. Tänased otsused ning lubadused, aga ka uued võimalused jätkusuutlikuks eluks loovad aga parema homse. Nii et – siin ja praegu, tervisi tulevikust!

Andres Jaadla

Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees

001 (002)


 


Korraldajad:

Eesti_Vabariik_100_RGB HE logoLogo_1

Koostööpartnerid:

tallinn_logo_rgb MKM logo

Toetajad:

KYSk logo

 

Tallinn energiaagentuur Logo

Tartu Regional Energy Agency

 


 

Digitaalsed linnad reklaam